Capital Expansion + Landscape Architecture

Client University of Calgary
Location Calgary | Alberta | Canada

O2 has been working extensively with the University of Calgary since 2007. The Energy, Environment, Experiential Learning (EEEL) building and the Taylor Family Digital Library (TFDL) and Quad are two major projects that were completed concurrently. 

The approach to these projects centered around creating engaging outdoor spaces with a variety of programming options and activity levels; providing a hierarchical and intuitive circulation system for pedestrians, cyclists and vehicles; lending a cohesive sense of identity to the campus landscape through commonality of forms and materials; and incorporating low impact development practices such as onsite stormwater management. 

The EEEL project creates a dynamic entry plaza for the new building. Regional landscape and geological features are interpreted as landforms and rock sculptures to bring learning out into the campus through a ‘science on display’ design approach. The plaza extends across Campus Drive, the main vehicle route on campus, expanding the pedestrian environment.

The Taylor Family Digital Library + Quad have become the new heart of the university campus. A series well-defined spaces supporting day-to-day activities as well as large-scale events, such as convocation. The underlying paving pattern draws from distinctive agricultural patterns found throughout Southern Alberta to create a unique pedestrian-oriented environment. Tree-lined pathways elegantly dissect the Quad, connecting the most important buildings on campus. 

These two projects developed a suite of common materials and site furnishings for the University, which have become campus wide standards.