Energy Environment Experiential Learning (EEEL) Project – University Of Calgary

Client University of Calgary
Location Calgary | Alberta | Canada
 

The Energy Environment Experiential Learning (EEEL) building is a high profile, LEED platinum targeted state-of-the-art facility that allows students to learn in an experiential and hands-on environment. EEEL is a student-centered project; all of the decisions and project goals embedded within the design enhance the student’s experience of learning. This is achieved with the approach of “science on display,” and required interdisciplinary collaboration in a team of architects, engineers, client stakeholders, and the project team of landscape architects from O2.

With sustainability and experiential learning as core drivers for landscape design, O2 found inspiration from existing site conditions, regional landforms, ecological processes and local materials. This resulted in the following key elements:

  • Extensive use of native grasses and forbs to reduce maintenance and water use;
  • Reduction in overall runoff, including a 91% reduction in Total Suspended Solids, by infiltrating stormwater in-situ within plant beds;
  • Significant traffic calming measures along Campus Drive to increase public safety and enhance pedestrian experience;
  • Standardized custom site furnishings by O2 to create consistency with the TFDL Quad and create a new ‘identity’ for the entire campus;
  • Integration of major pedestrian corridors with high quality public space; and,
  • Iconic stone masonry entry features inspired by geological anticlines.